Studentblogg

Om å velge og velge rett?

Å søke på et universitet, er et stort valg for mange. Vi setter opp en liste med våre ønsker og rangerer de derifra.

Mange spørsmål svirret også i mitt hode da jeg selv skulle rangere denne berømmelige listen på samordnaopptak.no. Det føltes ut som å velge mellom et vell av ukjente tropiske frukter i en fremmed jungel. Jeg ante ikke hvilke av dem som kunne bli spiselig for meg. Noen ganger kan man kanskje heller ikke det før man skreller frukten og tar en smak.

Valgene er mange.

Valgene er mange.

Her er noen av mine tips til de som skal velge utdanning:

  • Vær realistisk. Ta deg en tur på akademia. Bla litt i lærebøker. Mange studielinjer klinger bra og høres kult ut, men hva består studiet egentlig av? Er det noe du kan trives med? Om de første par sidene gir deg kvalmekramper, er det kanskje et hint om at dette ikke er noe for deg.
  • Ikke vær redd for å spørre om råd. har du venner, familie eller bekjente som har studert noe du kunne tenkt deg å prøve? Heldige deg! Benytt anledning og spør om det du lurer på. Folk flest vil nok bare syns at det er morsomt å fortelle om sin egen hverdag. Selv om de fleste av oss liker å ta selvstendige valg, skader det ikke å lytte til andres meninger. Til syvende og sist er det du, og bare du, som skal velge.
  • Bruk resursene du har til rådighet. Søk informasjon. Ta valgometere. Benytt deg av informasjonsdagene som videregående skoler og universitetet arrangerer, om du har mulighet. I dagens 2016 er vi så heldige å ha et vell av gode informasjonskanaler på nett. Utdanning.no er nok «the top dog» i denne sammenhengen. Her står alt fra utdanningsløp til fremtidig karrièremuligheter og lønnsvilkår. Universitetenes hjemmesider kan også være verdt en titt.
  • Valg av lærested. Selv om det idealistisk sett ikke skal være slik, har enkelte universiteter bedre tilbud i enkelte studieretninger enn andre. Det kan være smart å sjekke ut. Ha ørene åpne for rykteflommen, men ta det med en klype salt. Folk kan ha sine personlige grunner til å like eller mislike linjen de går på. For min del valgte jeg Bergen fordi jeg likte byen og fordi det ryktes at det fantes et bra studentmiljø her.
  • Ikke vær for bekymret. Utdanningsvalg er et viktig valg, og jeg sier selvsagt ikke at man skal ta lett på det. Likevel kan det være kjekt å vite at det ikke blir noen krise om du er uheldig og velger feil. For mange studenter blir utdanningsløpet til mens man studerer. Blir du usikker underveis, har de fleste universiteter karrièreveiledere og rådgivere som kan hjelpe deg på vei.I de fleste bachelorgrader har man også et visst antall av frie studiepoeng/emner. Man kan alltids bruke studiepoengene man har opparbeidet seg i et fag, som frie studiepoeng i en annen bachelorgrad. Det betyr at tiden du eventuelt har brukt på «feil» studieretning ikke nødvendigvis trenger å være «bortkastet».

Til sist, når du har tatt valget ditt og er i gang.

Engasjer deg! Vær nysgjerrig og bli med på ting! Meld deg inn i en studentorganisasjon hvis du finner noe som engasjerer deg. For all del ikke dropp fadderuken hvis du har mulighet til å bli med. Der får du bli med på masse gøy og har mulighet til å bli kjent med dine nye studiekamerater.

Måtte alle dine studieønsker gå i oppfyllelse!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *