Studentblogg

På viserektors kontor

Jeg møter viserektor Oddrun Samdal ved Grieghallen en solfylt onsdag ettermiddag, ved Grieghallen. 

Det virker som om jobben som viserektor ved UiB er ganske hektisk, så jeg er takknemlig for at du klarte å skvise meg inn i timeplanen. Hva har dagen gått med til?

– I dag har jeg vært på Christiekonferansen. En av de fine tingene med denne konferansen, er at den bidrar til noe som er veldig viktig for oss på UiB, nemlig det å knytte universitet og arbeidsliv enda bedre sammen. Vi har som mål at alle studenter ved UiB på et eller annet tidspunkt i studieløpet skal ha praksis og være på en arbeidsplass som er relevant for utdanningens deres.

Viserektor

Så det du sier er at en filosofistudent som går på UiB, han eller hun skal være ute i arbeidslivet en gang på studiet?

–  Ja, det er mye en filosofistudent vil kunne bidra med. Interessante, overhengende perspektiver, hjelpe firmaer å se seg selv i et større perspektiv. Så det er vårt mål ja.

viserektorDSC_0087

Viserektor for utdanning har et særlig ansvar for utviklingen av UiBs utdanningsvirksomhet, og sitter som leder for Utdanningsutvalget og for Læringsmiljøutvalget ved UiB, leser jeg på UiB.no. Hva er det som trenger utvikling ved UiB?

– Vi trenger hele tiden å følge med på utviklingen og være med å forme den. Vi er opptatt av den nyeste forskningen innenfor pedagogiske felt. Derfor jobber vi for at at alle som underviser hos oss skal få etterkurs i pedagogikk, slik at de også er oppdatert  og motivert for å prøve nye læringsformer. Vi ønsker å ha mer variasjon i måten vi stimulerer læring på, gjennom ikke bare tradisjonelle forelesninger, men at folk kan jobbe sammen i grupper, diskutere og stille spørsmål. Vi mener dette lar seg gjøre, også i store auditorier, hvor tre-fire studenter som sitter sammen kan diskutere seg i mellom.

– Vi er også opptatt av å henge med digitalt.

Ja, om det: det er en del som maser om å få heldigitale eksamener i alle fag. For en med uleselig håndskrift må jeg nok si at jeg er en av disse… Vil vi kunne få heldigitale eksamener snart, tror du?…det vil jo uten tvil forminske hyppigheten av skrivekrampe og sensorer som river seg i håret fordi de ikke skjønner hva som står skrevet..

– Ja, vi har et mål om at alle studenter skal ha heldigitale eksamener i løpet av 2017. I 2015 skal 30 prosent ha det. I 2016 skal 60 prosent ha det, og i 2017 skal, som sagt, alle ha det.

Digitale eksamener krever jo, som du er inne på, litt mer it-forståelse. Uten å være aldersdiskriminerende, men vil dette bety at vi mister de 80 år gamle eksamensvaktene?

– Ja, det vil jo kreve en del mer it-forståelse, så det er nok sannsynlig ja.

viserektor2

Denne kjente serien House of Cards kan jo gi folk et litt skrudd syn på virkeligheten, men jeg drister meg likevel til å spørre: er det noe politisk kammerspill ved UiB? Søker du for eksempel, som viserektor, å overta rektors plass, Dag Rune Olsen?

Nei, jeg har ingen konkrete planer om det.  I ledelsen ved UiB er vi opptatt av å ha en god dialog(i motsetning til House of Cards. Journ anm.) og at alle kan få komme med sine ideer. Gode dialog med dekaner fra de ulike fakultetene er viktig. Innspillsmulighetene skal være like for alle.

Du er alene på en øy og kan kun ta med en ting. Hva tar du med deg?

Hm… Det måtte bli et slags lesebrett eller lignende, med en utømmelig kilde til informasjon om verden. Den måtte være drevet av solcelleenergi og måtte bli oppdatert jevnlig slik at jeg visste hva som skjedde i verden. Det hadde ikke trengt å være oppdatering så ofte, en gang hver tredje måned hadde holdt.

2 comments for “På viserektors kontor

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *