Studentblogg

Nå får studenter Stoltenberg-sushi

Sushikokk Tom Soya har laget sushi til Jens Stoltenberg. Nå står studenter ved UiB for tur.

Ekachai Khumsaengkhad, også kjent som Tom Soya, står i Muntlig kafe ved Studentsenteret og ruller ut firkantet sjøgress, som han har gjort så mange ganger før.

Spiser du mye sushi selv?

– Nei, ikke så veldig mye, men jeg har god peiling på hvordan sushi skal smake.

DSC_0133

Han snitter en klar, oransje fisk(undertegnede, som dessverre har svært begrensede fiskekunnskaper, tipper på laks). Deretter snurrer han fisken(laksen) rundt en bit klebrig ris.

Det er kanskje ikke så rart at Tom Soya ikke propper i seg sushi. Han har ofte i tidligere jobber tilberedet over hundre brett med sushi dagen(1000 biter). Han har lang erfaring med å jobbe for eksklusive sushisteder, både i Kristiansund og for sushibaren Ishiban i Bergen.

– Jeg begynte min karriere som oppvaskgutt, sier han.

Nå er han ansatt, sammen med Somisa Rittern(som fungerer som en slags lærling av Tom Soya) for å lage sushi til sushiglade studenter på SIBs kafe Muntlig på studentsenteret.

DSC_0139

Maki og Nigiri

Hittil består utvalget av de mest vanlige formene for sushi, ettersom de er de mest populære, som Maki og Nigiri.

– Etter hvert vil det bli aktuelt å lage mer eksklusive former for sushi, sier Tom Soya.

 DSC_0134

Rendyrket konsept

– Vi har hatt sushi i kantinen før, men nå ville vi rendyrke konseptet. Vi vil ha gode råvarer, dyktige fagfolk. Vi vil levere kvalitetssushi til overkommelige priser for studenter, sier initiativtaker og direktør for SIB Studentkafeene, Ørjan Vågstøl.

– Vi vet jo at folk er veldig glad i sushi, så hvorfor ikke begynne å severe ordentlig sushi, tenkte vi.

DSC_0132

Sushi til Stoltenberg

En gang tilberedte Tom Soya sushi til over 300 mennesker. Etterpå fikk han vite at en av dem som hadde spist sushien hans, var nåværende NATO-sjef Jens Stoltenberg.

– Du trenger ikke å skrive det, sier Tom Soya.

For sent.

DSC_0123

Sushi og øl i solen?

Laila Knudsen står bak disken på Muntlig. Hun har bare gode ting å si om den nye sushikokken:

– Han er veldig dedikert og dyktig i det han gjør, sier hun.

Knudsen gleder seg til sommeren kommer, hvor gjestene kan sitte utenfor i solsteiken.

– Vi planlegger å få japansk øl for å rendyrke sushi-konseptet. Kanskje litt Sake også. Vi gleder oss.

– Det har ikke blitt annonsert så mye, så vi håper at folk har fått med seg dette tilbudet, sier hun.

DSC_0129

Kurs i sushilaging?

 Nå kan du snart lære deg å lage proff sushi hjemme, røper direktør Vågstøl.

– Vi planlegger å få sushikurs for studenter veldig snart. Det jobbes med å lage et kurstilbud, så må vi bare se om interessen for det er tilstede, sier Ørjan Vågstøl.

DSC_0141

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *