Studentblogg

Ikke tenk på en elefant!

Dette er et gjesteinnlegg av Katrine Tvedt, tredjeårsstudent ved retorikk på UiB. 

“Ikke tenk på en elefant!” skriver George Lakoff i boken med samme tittel. Ikke tenk på en elefant! Uansett hva du gjør, IKKE tenk på en elefant. Dette er den første oppgaven Lakoff gir til studentene sine ved Berkeley University, og den gjenstår å bli løst. Alle ord skaper assosiasjoner, og måten man bruker disse ordene på, kan avgjøre om man har evnen til å overbevise, engasjere, movere, eller ikke.

Mitt navn er Katrine, og da Calle spurte om jeg ville skrive et gjesteinnlegg om retorikk kunne jeg ikke si nei.

11005900_10152954531080845_1969453682_n

Jeg studerer altså retorikk, og tar en dobbel spesialisering i medievitenskap. Når jeg forteller folk hva jeg studerer, får jeg ofte ett tomt blikk tilbake, og spørsmålet: «Hva er det?». Tørt forklart er retorikk talekunst, eller mer moderne «kunsten å overtale». I politisk sammenheng kan dette ofte være ett negativt begrep. «Det er bare retorikk!», sier de «må ikke tro på det». Jeg mener retorikk er så mye mer enn det, og gjennom studiet har jeg sett at «kunsten å overtale» har en finger med i flere spill.

The Wire på pensum

Som retorikkstudent er jeg så heldig at jeg kan velge mellom en rekke felt å spesialisere meg i . Blant disse er filosofi, kunsthistorie, litteraturvitenskap, og mitt valg: medievitenskap. Syns du kommunikasjon er spennende? Markedsføring eller rett og slett taleskriving? Liker du journalistikk, eller det meste som har med media å gjøre? Debatter og lignende? Fagene jeg har tatt i retorikk og medievitenskap har lært meg mye om alt dette. Vi har holdt egenskrevne taler, hatt hete debatter blant annet for og imot kommunikasjonsrådgivning og prøvd oss som programmledere. Vi har analysert og forsket på alt fra stratos-reklamer til valgkampen til Obama, og hatt serier som Breaking Bad og The Wire på pensum. Retorikk er med andre ord absoultt ikke ett kjedelig fag å studere, selv om definisjonen kan høres litt tørr ut.

11003343_10152954760095845_1953221121_o

Retorikk er selvfølgelig mye mer enn dette også.

Er du du interessert i jus? Flere som tar retorikk går videre på jusstudiet etter noen år eller etter endt batchelor. Det å kunne presentere ett argument på en overbevisende måte er sentralt her, og da kan det være en stor fordel å ha retorikken i baklommen.

Eminente forelesere

På Universitetet i Bergen har vi flere forelesere som virkelig kan kalle seg eminente når det gjelder dette faget. Jens E. Kjeldsen, blant andre, er en foreleser og veileder som virkelig kan å engasjere og movere. De er jo tross alt retorikere, så hva forventer du? Tilværelsen ellers som retorikkstudent er både utfordrende og behagelig. Det kan bli mye arbeid, men dersom man interesserer seg for faget, går det i en fei. Det er flere bøker jeg har hatt på pensum opp gjennom de siste tre årene som jeg har anbefalt til andre som verken studerer retorikk eller medievitenskap.

11004091_10152954531270845_1352364124_n

Alt i alt er jeg veldig fornøyd med studievalget mitt, og anbefaler det til alle som har en interesse for noe av det jeg har nevnt tidligere. Alle ord og alle bevegelser, gestukilasjoner eller avvik fra disse, sender ut signaler. Hører man ordet elefant, så tenker man på en elefant. Når man lærer noen triks, forstår man både hvordan man kan kjenne de igjen, og bruke de selv.

PS: Tipper du tenker på en elefant nå.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *