Studentblogg

Hvordan velge? – En historie om telefonsalg og hva det lærte meg

Hva skal man velge å studere når det er så mye å velge i? Hvordan vet man at man velger rett?

Det er vanskelig å bestemme seg for å velge hva man skal studere – det var det i hvert fall for meg. Etter videregående var jeg mer enn lei av skolesystemet, og endte faktisk opp med å jobbe som telefonselger i hovedstaden. Det lærte meg en hel del om livet, også om det å skulle studere, faktisk. Jobben som telefonselger var hektisk, krevende, ikke helt my cup of tea. En lang t-banetur. 8.30 til 16.00. Ringe og ringe. Over to hundre oppringing hver dag. Avslag, ofte i form av banning. Sjefer som hver andre time stilte spørsmålet: ”Hvorfor har du ikke solgt mer? Hvordan skal du greie å selge mer?”

Det var ikke bare gøy, men en viktig innsikt fikk jeg: Jobben din er en stor del av livet ditt, det er viktig å trives i den.

DSC_0049

For der hvor jeg før hadde tenkt at man kunne skru av hjernen sin i åtte timer, gjøre jobben og deretter leve livet, forstod jeg nå at vi mennesker er sammensatte, vi trenger å gjøre noe vi trives med, vi trenger kjenne mestring, og hvis vi ikke gjør det vil det påvirke livet, også utenfor jobb.

Jobben gav meg motivasjon til å finne et studie som passet for meg, et studie som kunne gi meg en jobb jeg ville ende opp med å trives i. Helt siden jeg begynte å lese Harry Potter som tiåring, har jeg likt å skrive. Jeg ville skrive og skape, og ville ha en jobb hvor jeg kunne få gjøre begge deler. Etter hvert landet jeg på journalistikk. I jobben som journalist fikk man muligheten til å være en del av noe større enn seg selv, en ide jeg likte godt.
Tiden for å søke seg inn på studier begynner å nærme seg. Jeg vet ikke hva du tenker på å studere.

DSC_0074

Vi er ulike, vi er unike og når vi skal velge studieretning er dette uendelig viktig å ta hensyn til.

Spør deg selv hva du er flink til, hva du brenner for, hva du ønsker å utrette. Er du en teoretiker eller mer praktisk av deg? Er mennesker viktigere enn tall eller omvendt? Er det å jobbe mot et stort, langsiktig mål noe for deg eller liker du en jobb hvor du får belønning i det daglige arbeidet?
Ideen om noe, altså ideen om å være brannmann, politi, lege, veterinær, lege, er en ting, men hvordan er det å faktisk utøve yrket? Hvordan ser hverdagen i jobben ut, fascineres du av anatomi og sykdommer eller vil du helst kunne si til folk at du studerer medisin når du møter dem på fest
Erfaringene mine fra telefonsalg-jobben er at de som virkelig trives i jobben sin trives med arbeidsoppgavene som utgjør jobben deres. De føler mestring, de føler mening, i det daglige.

Så tenk nøye gjennom ditt studievalg, reflekter, diskuter, men til syvende og sist må du bare hoppe i det.
(Do what you love and love what you do 😉 )

Lykke til.

Har du noen spørsmål eller innspill? Kommenter gjerne under!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *