Studentblogg

Hvilken eksamenstype er du? Fjordingen eller «Geniet»?

I mine år som student har jeg merket meg at det finnes en del ulike tilnærminger til det å skulle forberede seg til eksamen. Jeg har derfor laget en kort liste over de eksamenstypene jeg har møtt i løpet av livet. Disse tre kaller jeg Fjordingen, Skipperen og ”Geniet”.

FJORDINGEN 

Ingen galopphest, men en som jobber jevnt, trutt og tålmodig, som fjordingen:

Disse er ofte typiske a-mennesker, de står opp tidlig, er glad i struktur, system og følelsen av kontroll. De sitter gjerne fremst i forelesningssalen og rekker opp hånden hvis foreleseren stiller et spørsmål(også når spørsmålet er retorisk).

I ukene før eksamen leser Fjordingene litt mer enn vanlig, men da er det stort sett repetisjon det går i.

Stressnivå dagen før eksamen: 30 prosent.

 

SKIPPEREN

De ligger på lavgir gjennom hele semesteret, helt til det er en uke til eksamen. Da kicker nervene inn og de legger fra seg fjernkontrollen til TV-en og henter frem noen nedstøvede pensumsbøker de kjøpte første skoledag. NÅ ER DET SKIPPERTAK SOM GJELDER!

IMG_1751

Du ser de gjerne på lesesalen, uvaskede og med bustete hår. Det er umulig å møte blikket deres, det er som om de stirrer inn i en mørk avgrunn. Sidene de leser flyr hastig forbi. De er giret opp på kaffe og det som verre er.

Stressnivå: 95 prosent. Blodtrykk: 170/100

 

«GENIET» 

Så har du en slags hybrid av disse to typene. De har strukturen til Fjordingen, men latskapen til Skipperen. Disse er luringene som i stedet for å lese pensum har lest seg opp på bøker med titler som «Slik blir du en superstudent», «Memo» eller «Teknikkene som faktisk funker.»

«Geniet» dissekerer pensum, skiller det viktige fra det uviktige og bruker puggeteknikker for å huske det av stoffet de har valgt seg ut.

Det eneste problemet er at ”Geniet” ikke har vært på en eneste forelesning og derfor gjerne ikke besitter den beste oversikten over hva som er viktig.

Han kan gjøre det overraskende bra med tanke på hvor lite tid han har investert, eller han kan gå ordentlig på tryne og stryke. Fordi ”Geniet” er klar over at prosjektet hans kan svinge begge veier, mellom stryk og B, går han mer eller mindre likegyldig inn i eksamenslokalet(..gjerne med en spøk om egen innsats for å vise for verden at han har en ironisk distanse til det han nå skal foreta seg).

Kjenner du til flere typer? Sleng gjerne inn en kommentar så utvider jeg listen.

8 comments for “Hvilken eksamenstype er du? Fjordingen eller «Geniet»?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *