Studentblogg

En uformell boligguide til Bergen

Da jeg reiste rundt og fortalte om studietilbudet til UIB tidligere i år, var det svært mange som lurt på det å leie bolig i Bergen. Dette skjønner jeg veldig godt, stedsnavn som Grønnviksøren, Sandviken, Høyden er jo fullstendig fremmedord med mindre man kommer fra byen. Man sitter gjerne og lurer på om steder som Fyllingsdalen er sentralt eller ikke. Sånt sett hadde jeg en fordel da jeg skulle finne et sted å bo i Bergen, jeg kjente jo byen og visste hvor ting lå (og nei Fyllingsdalen er ikke utpreget sentralt for de som lurte på det).

Så flere framtidig studenter kom til meg og spurte ” Ok, jeg vet jeg skal til Bergen, men hvor skal jeg bo? og hvor mye må jeg regne med å betale”?

Hvor mye du må betale i leie, er vanskelig å svare på. Det varierer veldig, avhengig av lokalisering, standard og flaks. Når det kommer til hvordan man bør bo, er dette igjen et spørsmål som handler om preferanser (eller hvor lang tid du trenger på badet om morgen..) .

Så jeg tenkte jeg skulle gi litt generelle tips basert på mine erfaringer fra boliglivet i Bergen. Jeg har selv bodd i kollektiv i 1,5 år med denne supre gjengen.

tannpuss-koll

Her ser du en liten oversikt over bo-erfaringen min (prøv å overse de amatørmessige pilene). Her kan du se de to stedene jeg har bodd, Nordnes og Sandviken. Du kan også se campus på bilde, her ligger de aller fleste fakultetene bortsett fra det medisinske

UIB-kartbo

Nordnes
Hvor mye betalte jeg i måneden: 4500
Tid å gå til campus: 10 min

Jeg bodde i kollektiv på Nordnes i et år, noe som var veldig hyggelig. Nordnes er kanskje en av de koseligste delene av Bergen. Det er område preget av små trehus i ulike farger, sjøen på begge sider, små søte kafeer, du har Nordnes sjøbad til fine dager og en vakker park ytterste på pynten (se bilde).  Den eneste minuset er at det ikke går noe buss fra Nordnes til campus, men dette trenger du egentlig ikke, ettersom det bare er 10 minutter å gå. Vi bodde i tillegg i nærheten av Akvariet i Bergen, så en av jentene i kollektivet hadde en tendens til å ville klarte over muren til Akvariet på veien hjem fra byen om natten. Her bodde vi imidlertid bare et år fordi leiligheten var så kald, og fordi vi fikk tilbud om en billigere bolig i Sandviken.

 

Sandviken
Hvor mye betalte jeg i måneden: 4200
Tid å gå til campus: 20-25 min

I Sandviken er det også koselig å bo, og her bor det en del studenter(selv om jeg ikke kan love at alle løper rundt og blåser såpebobler som på bildet…). Dette er også et område med en del butikker og kafeer, men det beste med Sandviken er nok nærheten til fjellet. Like bak ligger Fløyen og den berømte Stoltzekleiven. Det er bare å knyte på seg joggeskoene og på ti minutter er du i Fjellveien.

Det er viktig å huske at Sandviken er stor. Mange skiller mellom indre og ytre. Indre er det området som ligger nærmest byen og derifra tar det gjerne 20-30 minutter å gå, mens den ytre delen ligger ute ved NHH, og du må gjerne ta buss for å komme deg til sentrum.

 

Høyden
Pris: 4000-5500
Tid til campus: 0-5 min

Her har jeg ikke bodd, men jeg har veldig mange studievenner som bor her. Høyden er det område vi kaller campus, altså hvor alle fakultetene ligger.

Området er svært populært blant studenter, så man må ofte regne med å betale litt mer enn andre steder i byen. Til gjengjeld bor du midt i smørøyet, og kan nesten sove helt til skoleklokken ringer.

 

SIB
Det er også mulig å leie studentbolig gjennom Studentsamskipnaden i Bergen (SIB). De har diverse boliger rundt omkring, de fleste ligger på det som heter Grønnviksøren og Fantoft. Fantoft ligger et stykke unna sentrum, men rett i nærheten av bybanen som går hvert 10. minutt. Grønnviksøren ligger derimot i sykkel/gå avstand fra campus. Gå inn her for å lese mer!

Det er lurt å være tidlig ute. Hvis du vet skal til Bergen, er det ingen grunn til vente med boligjakten til slutten av sommeren. Når det kommer til SIB-bolig så må du søke dette før 31.mai. Søk nå og takk heller nei hvis du ikke kommer inn på det studietilbudet du ønsker.

Ja, det er digg å bo i sentrum, men er jo også mulig å vurdere å bo litt utenfor. Kollektivtilbudet er generelt veldig bra, særlig langs bybanen og ofte sparer du en del kroner på en tur med buss eller bane.

Så hvor bor jeg nå lurer du kanskje på?  Vel, jeg har tatt økonomibuksen på og flyttet hjem til mine foreldre. Noen fordeler må man jo ha av å bo i egen hjemby.

16 comments for “En uformell boligguide til Bergen

 1. april 4, 2014 at 12:59 pm

  Fin guide.
  Jeg har selv planer om å flytte til Bergen for å studere til høsten, men jeg flytter da med kjæresten min, så vi vil helst unngå å bo i kollektiv.

  • Åshild Øvre Helland
   april 6, 2014 at 12:59 pm

   Takk:) Ja jeg skjønner at det da fort kan bli trangt i kollektiv;) Er heldigvis lettere å finne noe alene når du kan dele leien på to:)

 2. Annette
  april 6, 2014 at 5:06 pm

  Fylligsdalen er nok kkke utpreget sentralt, men langt fra uattraktivt for en student. du skiller mellom ytre og indre sandviken og vet da vel at fyllingsdalen er gigantisk. I øvre del av dalen og rett etter tunnelen bruker man under ti min til campus, for ikke å glemme at leieprisene er mye lavere og buss går nesten like ofte som bybanen.

  • Åshild Øvre Helland
   april 6, 2014 at 5:41 pm

   Er enig, var litt det jeg prøvde å påpeke på slutten, at en ti minutters busstur er fort noe som lønner seg:) Ikke noe vondt mot Fyllingsdalen;)

 3. HermyLermy
  april 6, 2014 at 5:15 pm

  Digger guiden Øvre Helland. Men hvorfor har du ikke nevnt Bergens Grunerløkka, AKA Møhlenpris? Sentralt, koselig, solsiden, fotballbane, (BI) et steinkast unna og flere søndagsåpne butikker. 😉

  • Åshild Øvre Helland
   april 6, 2014 at 5:39 pm

   Ja helt enig Møhlenpris er abseloutt verdt å nevne:)

 4. Hanne
  april 6, 2014 at 8:23 pm

  Landås, Danmarksplass, Kronstad, Fridalen og ikke minst de som tror at Åsane er sentralt?

  • Åshild Øvre Helland
   april 6, 2014 at 8:29 pm

   Vel Danmarksplass er da ikke så usentralt…litt av poenget er at det er ikke gale å bo stedene du nevner, men sentrum er det ikke:)

   • Hanne
    april 7, 2014 at 5:51 pm

    Nei, bare Åsane som er svært usentralt, men som mange ikke aner hvor er, på samme måte som med Fyllingsdalen. Danmarksplass, Kronstad osv ble bare nevnt som eksempler på steder som burde vært inkludert i en boligguide for kommende studenter:)

 5. MuligBergenNeste!
  april 7, 2014 at 3:00 pm

  Hei!
  Vil du anbefale studentboligene på Damsgård og/eller Gyldenpris?

 6. Lene
  april 7, 2014 at 5:19 pm

  Det du kaller Sandviken her er da vitterlig ikke Sandviken, det er sentrum, evt Bryggen. Å kalle det der Sandviken blir det samme som å si at Høyden er på Danmarksplass..

  Og om du mener at Fyllingsdalen ikke er sentralt så er i hvert fall ikke Åsane sentralt! Ekstra lite sentralt blir det med tanke på rushtrafikken til og fra Åsane.
  Ut i fra denne «guiden» (litt flaut å kalle dette en guide) og svarene dine på kommentarene her, hadde jeg aldri trodd at du selv var fra Bergen.

  • Åshild Øvre Helland
   april 7, 2014 at 9:27 pm

   Hei! Er kanskje ikke så tydelig hvor jeg referer til, men der jeg mener ligger like i nærheten til det som regnes som offisielt sandviken (Christinegården) så jeg velger å anse det som sandviken:) tror aldri jeg har sagt at Åsane er sentralt, har ihvertfall ikke vært meningen:) og ja er helt enig at dette ikke er en fullstendig guide over Bergen, det er mer en uformell deling av mine boerfaringer:) hvis du ønsker å lese en mer fullstendig boguide anbefaler jeg denne her http://www.vtbergen.no/finn-bustad-i-bergen/boligguiden/

 7. Kristian
  april 7, 2014 at 5:21 pm

  Det kan være fint med en boligguide, men sannheten er vel heller den at man ikke kan trekke opp så mange konsekvente forskjeller på bydelene. Mitt inntrykk er at man må vesentlig lengre enn Fyllingsdalen før man ser en gjennomgående endring i leieprisene. Jeg bor for tiden like ved Grieghallen (altså meget sentralt) og betaler 4200 i et romslig kollektiv med litt eldre standard. I fjor bodde jeg i et standard-messig tilsvarende kollektiv i Midtre-Sandviken og betalte 4750. Mitt inntrykk er i alle fall at prisene varierer ganske mye og ganske tilfeldig, selv et stykke utenfor sentrumskjernen. Det er i alle fall ingen automatikk i at du sparer penger ved å bo i Fyllingsdalen eller i Åsane.

  • Åshild Øvre Helland
   april 7, 2014 at 9:20 pm

   Ja godt sagt, er helt enig at det ofte er litt tilfeldig hva man ender opp med å betale:)

 8. Lisa Gyllander
  juni 30, 2014 at 4:41 pm

  Hej!
  Jag är från Linköping, Sverige och läser nu till sjuksköterska.
  Jag funderar på att åka till Bergen som utbytesstudent 4 månader nästa termin.
  Funderar över var jag ska bo, om jag ska hyra något eget (ex. kollektiv) och i så fall var (?) eller om jag ska bo i studentkorridor (kostar 2800 SEK).
  Vill ha relativt nära till sjukhuset där jag med stor sannolikhet kommer att göra min praktik.
  Har du några förslag? 🙂

  Tack för många bra tips!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *