Studentblogg

Den lille store kollektivguiden (leksjon 1)

Den skitne gryten står det for tredje dagen, og hun på rommet ved siden av spiller tekno hele tiden. Hvordan beholde vettet og vennskapet når du bor i kollektiv?

Super enkel forskning (et lite utvalg av mine venner) viser at studenter flest bor i kollektiv. Så om du er ny student eller allerede har bodd i kollektiv en stund, har jeg noen tips til deg.

Først hvorfor i all verden skal du flyttet sammen med noen når du etter 18 lange år endelig kan bo alene? Vel for å ta den mest åpenbare først, nemlig penger. Med mindre du bor på et sted som er så lite at bare Wikipedia ville kalt det en by eller du nylig har vunnet i Lotto, så har du ikke råd til å bo alene. Det er rett og slett billigere å bo sammen med andre enn alene, og enkel matte viser at å dele alt på 4 gir et mindre tall enn å dele alt på 1. Dette er kanskje den største grunnen til at folk velger å bo i kollektiv.

En annen grunn er at det faktisk kan bli veldig hyggelig. Mange flytter jo rett fra mamma og pappa sitt lune rede, og dermed kan studentlivet føles litt kaldt og ensomt. Da er det greit å ha et kollektiv med folk som er i samme situasjon som du.

Men hvordan beholde nye og gamle venner i et kollektiv, og samtidig få det til å funke?  Hvordan unngå den indre lysten til å myrde noen når badet er opptatt tredje morgen på rad. Rett og slett hvordan overleve livet i kollektiv. Jeg er langt unna å være noe ekspert på emne, men har erfaring fra 1,5 års (relativt) rolig sameksistens i kollektiv.

 1. Regler. Du tenker kanskje at sånt trenger ikke dere, men jo det gjør dere. Stol på meg. Lurt å skrive de ned så er det en felles forståelse av hva som gjelder. Trenger kanskje ikke å være like detaljerte som våres…

  regler

 2. Vaskeliste. Den er gull, og gjør at kollektivet ikke blir overbefolket av hybelkaniner. I tillegg slipp dere å krangle om hvem sin tur det er, alle vet hvem sin tur det er…
 3. Nachspiel. Hvis du er en av de som ikke driver med sånt uansett kan du bare hoppe lett over dette punktet. For alle andre, husk jada nach kan være både hyggelig og morsomt nå og da, men ikke hver helg. Du trenger ikke alltid å være den som inviterer til nachspiel i ditt kollektiv.
 4. Skitne gryter. Jeg har en kompis som er litt konfliktsky. Han bodde uheldigvis med en som ikke vasket grytene sine, men lot maten stå framme og spiste av den flere dager på rad. Kompisen min sin løsning ble å helle 1 liter eddik i gryten, og gi samboeren litt av et lærepengesjokk. For dere andre anbefaler jeg en litt mindre konfliktsky løsning, nemlig å si fra. Snakk om ting, ikke gå og irriter deg over ting i flere dager uten å si noe.
 5. Ha kollektivmiddager! Du tar gjerne litt mer hensyn til folk du føler tettere bånd til.

  Eller felles tannpuss...

  Eller felles tannpuss…

 6. Være mot andre som du vil at de skal være mot deg! Ikke spille trancemusikk hver kveld hvis du ikke vil at samboeren din eventuelt skal spille country hver kveld heller.
 7. Når det kommer til kollektiv er det faktisk lettere å få tillatelse enn tilgivelse. Spør før du skal ha vors eller fest, eller best av alt ha en fellesfest hvor alle sine venner kommer.
 8. Hvis ingenting av dette funker, så reis til Paris med kollektivet ditt. Funket supert for oss. kollektiv

Comments are closed.