Studentblogg

Møtes i egget?

Som ny student må du forholde deg til nye steder, ord og systemer som i begynnelsen kan være forvirrende. For å gjøre prosessen litt lettere har jeg laget en ordliste til dere:

 • Egget, HF, BB-bygget og U.pihl: I begynnelsen kan studenters beskrivelser av steder virke uforståelig, men ikke vær redd – du lærer dette fort. «Egget» er forelesningssalen på Studentsenteret. Når noen snakker om HF, mener de som oftest Det humanistiske fakultet sitt bibliotek. BB-bygget er «Bygg for biologiske basalfag», hvor blant annet medisin-studentene tilbringer mye tid de første to årene av studiene. U.pihl er en forkortelse for Ulrike Pihls hus, hvor det er lesesaler for både bachelor og masterstudenter.
 • Karaktersystemet: A: Fremragende presentasjon som klart utmerker seg. Kandidaten viser god vurderingsevne og stor grad av selvstendighet. F: for mange kaffepauser.
 • Studentkort: Studentkortet har flere funksjoner, det gir først og fremst tilgang til lesesaler, toalett og datarom. For å få utskrifter brukes også studentkortet, dette skjer gjennom systemet payprint.
 • Studentweb:  Studentweb kan være litt vanskelig å forstå i begynnelsen. Det viktigste du trenger å vite om er at du 1) Velger hvilke fag du skal ta dette semesteret 2) Melder deg opp til undervisningsform og eksamen. Dette kan kanskje høres ut som det samme, men her kan du blant annet velge om du vil følge seminarer eller jobbe alene og kun ta eksamen. Det er selvfølgelig variasjoner i alle fag, men jeg husker at dette var litt vanskelig å forstå da jeg brukte studentweb for første gang. Et godt tips: Gå med fadderen din eller til et informasjonssenter for å registrere deg, så hjelper de deg der. Da kan du heller gjøre alt selv neste semester.
 • Studia: Butikken der du får tak i fagbøker. Ligger på studentsenteret.
 • Kompendie: En samling av tekster som ingen har samlet til en bok. Er ofte irriterende store og litt for dyre. Tilvenningssak.
 • Miside: Miside kan sammenlignes med itslearning. Her leverer du oppgaver, holder deg oppdatert på kalenderen og får informasjon om eksamen og diverse.
 • SiB: Studentskipnaden i Bergen hjelper deg med ting som ikke er direkte relatert til studiene. SiB tilbyr ikke bare studentboliger, de har også karrieresenter, rådgivning, treningssenter, tannlege og mye mye mer. SiB er din venn gjennom studietiden. 
 • Webmail: studentmailen din. Den kan kobles opp mot din vanlige epost, så slipper du å sjekke begge.
 • Arbeidslivsutvalg: Som elevråd, bare kulere. Arbeidslivutvalget arrangerer fester og fagkvelder i tillegg til at de jobber for å forbedre studiet ditt.
 • Bibsys: Dette er en biblioteksbase hvor du kan søke opp bøker, tidsskrifter, etc. som finnes ved bibliotekene. Her kan du finne supplerende stoff til pensum eller oppgaver du skal skrive i løpet av studietiden.

Resten finner du ut av etter hvert. Lykke til!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *