Hodet, hjertet eller magen?

«Hodet, hjertet eller magen? Hvor får jeg beskjed?» synger Siri Nilsen og jeg syns det passer voldsomt godt i disse dager med tanke på fristen for å søke høyere utdanning nærmer seg med elefantsteg.

Hode

Norge trenger ingeniører og førskolelærere og lærere, spesielt de som kan undervise i realfag, skrives det tilstadighet om. Kampanjene florerer, blant annet lærerkampanjen «Har du det i deg?» Så bør man velge utdanning etter etterspørsel? Jeg tenker at hvis du har interesse for det i tillegg, og kanskje kan se for deg et slikt yrke er det absolutt veien å gå. Hva om du finner ut på veien at det var dette du ville hele tiden? Hvis ikke er vi så priviligerte i dag at det er mulig å bytte studieretninger og gjøre valg flere ganger.

Hjertet

Å følge ditt hjerte og de drømmene du har, har vært en rådende tankegang i Norge lenge. Men på et tidspunkt viser realitetene seg. Du kan ende opp i en situasjon der drømmeutdanningen ikke gir deg jobb. Da er du like langt, sier Leif Feiring i en artikkel som Aftenposten kom med nylig. Jeg tenker at man må kjenne litt etter likevel, for hvis ikke tenker man vel mest på pengene? Det er viktig å trives og ikke minst er motivasjon enormt viktig. Hvis man ikke har motivasjon til å jobbe med fagfeltet man har valgt er det ikke vits i, da blir det bare mange år med strev for å få stå-karakterer. Jeg snakket en gang med en jente som var brennende opptatt av at rusmisbrukere skulle få en bedre hverdag og et bedre tilbud, hun tenkte at den eneste måten hun kunne nå ut til disse menneskene var gjennom å bli sosionom. Etter å ha kjent riktig godt etter og tenkt mer på mulighetene har hun endelig funnet ut at det kan være like hensiktsmessig å utdanne seg til sykepleier for å nå disse menneskene! Det samme med en fyr som var opptatt av samfunnet og samfunnsengasjement, samtidig som han var veldig dyktig med tall. Han tenkte han måtte gå BI eller NHH, men endte opp med samfunnsøkonomi!

Magen

Den berømte magefølelsen… Hva kan man si om den? Jeg ser for meg at når man har fått en del alternativer inn på listen sin i Samordna Opptak kan magefølelsen være med på å bestemme hvordan prioriteringen skal gjøres. Ikke minst er dette gunstig fordi prioriteringsfristen (1.juli) er senere enn selve søknadsfristen (15.april). Et godt alternativ for mange som gjerne er i siste liten før fristen og bare slenger inn en haug med studieretninger.

2 comments for “Hodet, hjertet eller magen?

1. Camilla
    april 11, 2012 at 10:40 pm

Hei. Man kan endre prioriteringen frem til 1.juli, ikke juni 🙂

• april 12, 2012 at 8:50 am